zonne energie
www.zonnecollectoren.com
Alle info over warmwaterproductie met zonne-energie!

Wenst u een vrijblijvende offerte te bekomen van een leverancier van zonnepanelen of zonnecollectoren, aarzel niet en contacteer ons per e-mail.

[Naar hoofdmenu]
Waar moet u nog op letten bij het installeren van een zonneboiler ?

Dimensionering  – De grootte van de zonneboiler hangt af van je persoonlijke situatie: hoeveel warm water heb je nodig in je huishouden? Hoeveel personen maken gebruik van de zonneboiler? Hoe efficiënt gebruiken ze warm water? Hoe efficiënt is je verwarmingstoestel? 

Oriëntatie  – Om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen, moet je de collector zo plaatsen dat hij op het zuiden gericht is. Let erop dat de zonnepanelen niet in de schaduw van bomen staan. Installeer de zonnecollectoren schuin zodat het zonlicht dat op de panelen valt, maximaal is. Ideaal is een hellingshoek van 51°.

Temperatuur – Om de vorming van legionellabacteriën tegen te gaan moet de watertemperatuur van de zonneboiler voldoende hoog zijn. Een temperatuur van 55 à 60°C voorkomt bacteriegroei. Schijnt de zon niet genoeg om deze temperatuur te behouden, dan komt je verwarmingstoestel in actie die het water naverwarmt. Een heldere dag vol zon doet de temperatuur stijgen tot 90°C.

Gewicht – Een volledig systeem kan enkele honderden kilogram wegen, verzeker je ervan dat het dak dat gewicht kan ondersteunen. Vooral bij compacte zonneboilers met ingebouwde voorraadvaten is dit een must.

Bijverwarming  – Zorg ervoor dat het bedieningspanel van de hulpkrachtbron zich op een gemakkelijk bereikbare locatie bevindt zodat je deze uit kan zetten wanneer je hem niet nodig hebt: als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. 

Schoonmaak – Maak je zonnepanelen zuiver met een bezem, zeep en water zodat ze in topconditie blijven. Spoel ze schoon om te vermijden dat vuile waterresten zich ophopen.

Ochtendgebruik – Gebruik ‘s morgens warm water zodat het water de hele dag heeft om opnieuw op te warmen zodat je ‘s avonds opnieuw warm water hebt. Dat is dan meteen het meest ideale ogenblik voor het nemen van een douche of bad. Overdag heeft de zon het water verwarmd zodat je ’s avonds amper naverwarming nodig hebt.
 
Wat met storm en hagel?  - Vacuümbuizen zijn bestand tegen hagelbollen van 2 cm. Een bolle vorm is sterker dan een plat vlak. Het is wel aan te raden om de collectoren te vermelden in de brandpolis (dekt normaal ook stormschade), zodat ze verzekerd zijn tegen glasbreuk door stormweer.

 © 2007
zonnepaneel
zonnepanelen
zonnecollectoren

zonne energie een rendabele investering