zonne energie
www.zonnecollectoren.com
Alle info over warmwaterproductie met zonne-energie!

Wenst u een vrijblijvende offerte te bekomen van een leverancier van zonnepanelen of zonnecollectoren, aarzel niet en contacteer ons per e-mail.

Nieuws over zonne-energie [Naar hoofdmenu]
Zonnecollectoren potentieel in Europa wordt onderschat  (Bron: ODE Vlaanderen) (20 oktober 2007)

Warmte uit zonlicht kan 30 procent van de geïmporteerde olie uit het Midden Oosten vervangen!


Europa kan volgens de Zwitserse bank Sarasin 30 % van zijn olieimport uit het Midden Oosten uitsparen als het een actief beleid voert ter bevordering van thermische zonne-energie.  Omwille van de Europese afhankelijkheid van energie willen de lidstaten de toepassing van thermische zonne-energie (zonnecollectoren) bevorderen. Dit kan door directe financiële stimulansen, door nieuw bouwvoorschriften en/of door de ondersteuning van informatie- en marketingcampagnes.

De productiekost van warmte ligt volgens de studie van bank Sarasin even hoog als die van olie en gasverwarmingssystemen. De investeringskost van zonnecollectoren is niettemin nog hoger dan voor traditionele verwarmingssystemen. Mits een bewuste ondersteuning van thermische zonne-energie en door de verwachte stijging van de fossiele energiekosten is hier een enorm potentieel beschikbaar.

Inmiddels zijn er reeds 45 miljoen huishoudens voorzien van thermische zonnepanelen. De internationale thermische zonne-energiemarkt had in 2005 een omzet van twee miljard euro. De Zwitserse bank berekende dat vanaf 2010 er een globale groei van geïnstalleerde thermische zonnesystemen wordt voorzien van 25 à 30 procent per jaar. In 2010 verwacht men een marktomzet van 45 GW vermogen en een omzet van 13 miljard euro. Op dat moment zal er wereldwijd ongeveer 220 GW aan collectorvermogen geïnstalleerd zijn.


Sarasin gaat ervan uit dat deze trend ook in de volgende decennia zal aanhouden. Warmte uit zonlicht kan tot 60 % van de energiebehoeften in de huishoudens voor warm water en verwarming voorzien.

In Duitsland zullen er dit jaar meer dan 1.300.000 m2 aan zonnecollectoren met een vermogen van 910.000 MW worden geïnstalleerd. Momenteel liggen er in Duitsland als meer dan 1 miljoen m2 aan zonnecollectoren. Het geïnstalleerde vermogen in 2006 bedroeg meer dan 5.6 MW.
________________________________________________________________________________________
Zonne-energie zit in de lift in Vlaanderen (22 september 2007)

Volgens De Standaard zit zonne-energie in de lift in Vlaanderen. Het geïnstalleerd vermogen is in drie jaar vertienvoudigd van ongeveer 1,1 MWpiek in 2004 tot bijna 13,25 MWpiek in 2007 en dit zowel bij de gezinnen als bedrijven. Volgens Vlaams minister van Leefmilieu, Hilde Crevits (CV&V) is dit mede te danken aan het Vlaams subsidiebeleid. Een Vlaams gezin verbruikt gemiddeld 3.500 kWh elektriciteit per jaar. Met een vermogen van 3kWpiek kunnen zonnecellen in bijna drie vierde van de jaarlijkse stroombehoefte van een doorsnee Vlaams huishouden voorzien.
________________________________________________________________________________________
Solarbuzz (7 september 2007)

Volgens Solarbuzz groeide de wereldwijde markt van photovoltaïsche cellen (zonnecellen) met 19% in 2006 ten opzichte van het jaar daarvoor. In het totaal werd 1744 MW vermogen geïnstalleerd. De Duitse markt groeide met 16% met een geïnstalleerd vermogen van 960 MW in 2006 wat 55% vertegenwoordigt van de totale wereldmarkt. De Spaanse markt was de sterkste groier met een stijging van 200% (van 35 MW naar 110 MW)! De wereldwijde zonnecelproductie bedroeg 2.204 MW in 2006 te vergelijken met 1.656 MW een jaar eerder. Chinese fabrikanten hebben marktaandeel veroverd ten koste van de Japanse. Polysilicon productie steeg met 16% in 2006 en men verwacht dat het tekort aan polysilicon een probleem blijft in 2007. In de eerst 6 maanden van 2006 stegen de prijzen van de PV-zonnecellen terwijl in de tweede helft de prijzen daalden.

 © 2007
zonnecollectoren
zonne-energie
zonnepanelen

zonne energie een rendabele investering