zonne energie
www.zonnecollectoren.com
Alle info over warmwaterproductie met zonne-energie!

Wenst u een vrijblijvende offerte te bekomen van een leverancier van zonnepanelen of zonnecollectoren, aarzel niet en contacteer ons per e-mail.
[Terug naar hoofdmenu]

Wat kost de installatie van een zonneboiler rekening houdend met de subsidies?

In eerste instantie moet worden opgemerkt dat vacuümbuis zonnecollectoren duurder zijn dan gewone vlakkeplaat zonnepanelen . Maar de vacuümbuiscollectoren bieden een veel hogere opbrengst (link) en zullen uw warmwaterfactuur meer doen dalen dan de vlakkeplaat zonnepanelen.

Een veel gebruikt standaardpakket, bestaat uit 4,2 m² vlakkeplaat zonnepanelen gecombineerd met een boiler van 200l, kost ongeveer 3500 EUR.  Deze prijzen zijn excl BTW (6 of 21 %) en zonder plaatsing. Met plaatsing komt dit ongeveer op 4.240 EURO.

Zoals reeds gezien kunt u ongeveer 60% energie besparen op de kosten voor de productie van sanitair warm water door dit op te wekken met zonnewarmte. De installatie van zonnecollectoren is rendabel door de subsidies. Welke subsidies worden nu gegeven?

 Voor Vlaanderen:

  1. Een belastingvermindering van 40% van het geïnvesteerde bedrag tot een maximum van € 3.380 voor het inkomstenjaar 2007 (tip: aangewezen om investering te splitsen over 2 jaar zodat je 2 maal recht hebt op deze belastingsvermindering!); merk op: door de daling van de belasting betaalt u ook minder gemeentebelasting!
  2. Opbrengst uit de gratis productie van warm water;
  3. Gemeentelijke subsidies (meestal tussen € 250 en € 1000);
  4. Subsidies door provincies (vb. Vlaams Brabant);
  5. Subsidies door netbeheerder;
  6. Belastingsvermindering voor hypothecaire leningen;

Laat ons een concreet voorbeeld nemen van een vlakkeplaat zonneboiler in Vlaams Brabant: (Groot-Bijgaarden)

Kostprijs van de zonneboiler: 4240 euro (incl. btw) (excl. btw: 4000 euro)
Oppervlakte van de panelen: 4,2 m2.
Leeftijd van het huis: ouder dan 5 jaar --> er is bijgevolg gerekend met een btw van 6 %.
Warmwaterproductie: zou zonder zonneboiler gebeuren met elektriciteit

Investeringskost = totale kostprijs van 4240 euro - subsidie van 3543,79 euro = 696,21 euro.

De gemiddelde opbrengst van een zonneboiler met een oppervlakte van 4,2 m2 bedraagt 5,63 GJ/jaar. Gerekend met een prijs van 10 eurocent/kWh (prijs nachttarief) voor elektriciteit en een netto jaarseizoensrendement van 85 % van de elektrische boiler bedraagt de gemiddelde energiekostenbesparing per jaar 185 euro/jaar

Terugverdientijd = investeringskost/besparing per jaar = 696,21 / 185 = 3 jaar en 9 maanden !

Op de website http://www.energiesparen.be/energiewinst/zonneboiler.php kunt u narekenen wat voor u de terugverdientijd is van uw zonneboiler. Let op: vacuüm zonnepanelen zijn duurder maar leveren een veel groter rendement. Bovenstaand voorbeeld is voor een vlakkeplaat zonnecollector. 

 © 2007
zonne energie
thermische zonne energie
zonne-energie

zonne energie een rendabele investering